”Barn är mer könsöverskridande, det är vuxna som pressar in dem i könsmallar”
Söt och snäll – men med sprängkraft.
Varför är rosa så provocerande – på pojkar?
– Det är samma sak som när tjejer en gång i tiden började ta på sig byxor, säger Marie Tomicic, forskare.
Nyheten om sexåringen som mobbats för sin förkärlek för rosa, väckte starka reaktioner.
På Facebook startades gruppen ”Visa världen att det inte är fel att bära rosa när man är kille”.
– Någonstans måste vi markera att alla får se ut som de vill. Så jag tänkte att jag startar en grupp och bjuder in mina vänner – och plötsligt hade över 800 personer gått med. Jag är jätteglad för det, säger initiativtagaren, bloggaren Maria ”Vågis” Lundgren, 42, i Stockholm.
Hon hoppas att så många som möjligt ska manifestera sitt stöd genom att bära något rosa den 7 mars.
Inte minst vuxna.
– Det här kan man diskutera i oändlighet. Men jag är övertygad om att när barn mobbar så det de vuxnas värderingar hemma vid matbordet som man för vidare, säger hon.
Hon får medhåll av forskaren Marie Tomicic, en av författarna till boken ”Ge ditt barn 100 möjligheter i stället för 2”.
– Barn är mer könsöverskridande. Det är vi vuxna som trycker tillbaka dem i könsmallen, i stället för att våga acceptera deras val, säger hon.
Ner i makthierarkin
Att det är just rosa som blivit flickfärgen tror hon är en tillfällighet.
– Det är vi som har laddat rosa med en viss innebörd. Och starka kommersiella krafter har bidragit. Men det skulle lika gärna kunna vara en annan färg.
En pojke som väljer något ”flickigt” går nedåt i makthierarkin – och det är det som provocerar vissa, menar Marie Tomicic.
– Det är en förändring och det saknas förebilder. Det är ungefär som när tjejer tog på sig byxor en gång i tiden. Fast det var lättare för de kvinnorna eftersom de gick uppåt i makthierarkin, säger hon och fortsätter:
– Så förhoppningsvis är det här ändå början på något positivt. Det kan låta hårt, men det är ju så att när en person gör något blir det svårt; om man är tio stycken blir det lättare. Någonstans måste det börja.
En rosa dag
Maria Lundgren hoppas budskapet ska sprida sig och att det blir en rosa dag.
– Får man drömma skulle man önska att man hade obegränsat med pengar och kunde trycka upp rosa t-shirts och stå på Sergels torg och dela ut till alla den 7 mars.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
här ska ni givetvis kommentera mitt inlägg